Blogs

Hier plaats ik de blogs die ik schrijf voor mijn social media. Ik schrijf deze blogs vanuit mijn zicht op autisme en vaak gebaseerd op eigen ervaringen. Herken je bij jezelf dingen in deze blogs, of wil je gewoon meer weten? Neem gerust contact op. Wil je geen blog missen, dan kun je je onderaan deze pagina ook abonneren op mijn blogs.

Je diagnose autisme, zegen of drama?
29 mei 2023

Je diagnose Autisme, zegen of drama?

Na lang aanmodderen, steeds vastlopen, niet begrijpen waarom dingen niet lukken, anderen niet begrijpen en je niet begrepen voelen, is het dan eindelijk zo ver. Na een lang onderzoekstraject wordt de conclusie getrokken, je hebt autisme (ASS).

En nu? Wat is er aan te doen, welke behandeling heb je nodig?

Als je in het ziekenhuis belandt met een gebroken been of een longontsteking, kan het inderdaad zo simpel zijn. Je been in het gips of een antibioticakuur en klaar.

Bij autisme werkt het helaas niet zo simpel. Autisme is voor iedereen anders. Dus nu begint de zoektocht naar wat het voor jou persoonlijk betekent. Lees hier verder….

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’, Samen Fitter.

9 november 2022

Tips om te troosten

Troosten is iets doen óf zeggen om iemands verdriet te verminderen of te verzachten. Iemand die in de put zit proberen op te beuren. Iemand steunen bij pijn of verdriet. Kortom, er zijn voor iemand die dat nodig heeft. Dat klinkt volkomen logisch, maar hoe kan het dan dat we troosten zo lastig vinden? Wij vroegen autismecoach Wietske naar tips om beter te kunnen troosten.

Het doel van troosten is niet het oplossen van het probleem, maar het bieden van steun.

Het doel van troosten

Troosten kan op verschillende manieren. Je kunt een arm om iemand heen slaan, je schouder aanbieden om op uit te huilen, troostende woorden gebruiken of gewoon luisteren en iemand de gelegenheid geven zijn verhaal te doen. Het doel van troosten is niet het oplossen van het probleem, maar het bieden van steun. Lees hier verder…

Zelf de regie nemen.
28 juli 2022

Geleefd worden.

Heb jij ook vaak het gevoel dat je geleefd wordt door anderen? Dat je alleen maar bezig bent met het uitvoeren wat een ander van je vraagt.

Behalve dat dit heel vervelend is, omdat het niet altijd is wat je zelf graag wilt, kan het ook veel onrust geven. Vooral mensen met autisme kunnen hier erg gevoelig voor zijn. Het kan een gevoel geven van onmacht, geen controle hebben.

En juist het hebben van controle kan heel belangrijk zijn. Het geeft rust en overzicht als je zelf kunt bepalen wanneer je iets oppakt.

Een voorbeeld uit de praktijk: lees hier verder….

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
14 juli 2022

Sommige vriendschappen en relaties gaan een leven lang mee, anderen komen en gaan. Met vrienden kun je over de grond rollen van het lachen, eindeloze gesprekken voeren of gewoon stilletjes bij elkaar zitten. Iedere vriendschap is uniek. Soms kan een vriendschap onderhouden nog knap lastig zijn, in dit blog over vriendschappen vertel ik hoe dit zit en geeft je handige tips; zo blijf je vrienden voor het leven.

Wat is een relatie eigenlijk?

Laten we beginnen met de vraag wat een relatie eigenlijk is? Volgens de Van Dale is een relatie ‘een verband tussen meestal twee of meerdere personen’. We spreken dan over een nauwer wederzijds contact. Er zijn verschillende soorten relaties, zoals functionele relaties met bijvoorbeeld collega’s op het werk, passieve relaties met bijvoorbeeld vage kennissen of buurtgenoten, warme relaties met mensen met wie je een goede nauwere band hebt, zoals goede vrienden of familie. Een speciale relatie is die met je partner met wie je lief en leed deelt. Met de één zul je af en toe contact hebben, met de ander vaker en misschien ook intensiever. Lees verder…

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
3 mei 2022

Voor iemand met autisme kunnen plotselinge veranderingen veel stress oproepen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Neuro-typische mensen vinden het vaak moeilijk te begrijpen hoe iemand met autisme soms door de kleinste verandering helemaal van slag kan zijn. Veranderingen horen toch bij het leven?

De touwtjes in handen hebben

Mensen met autisme hebben vaak een grote behoefte aan controle en structuur. Voor hen is de wereld om hen heen al zo lastig te begrijpen en erg vermoeiend door alle prikkels. Vaak hebben ze ook moeite met sociale interactie. Ze hebben het gevoel meegesleurd te worden door de wereld om hen heen. Structuur en duidelijke afspraken geven steun en een gevoel van controle.
Dit geeft houvast in de chaos om hen heen. Het helpt bij het in balans blijven. Hoe werkt dat dan wanneer er tóch onverwachte dingen gebeuren. Lees verder…..

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
4 april 2022

Solliciteren met autisme, vertel ik het wel of niet?

Spannend, je hebt gesolliciteerd op een baan en nu word je ook nog uitgenodigd voor een gesprek. Na de eerste blijdschap slaan ook meteen de twijfels toe. Want kan ik dat wel? En hoe moet ik een gesprek voeren? Vertel ik wel of niet dat ik autisme heb? Zijn ze bereid daar rekening mee te houden of zullen ze me juist afwijzen omdat het lastig is? In deze blog vertel ik wat je kunt doen met deze dilemma’s.

Help, ik heb een sollicitatiegesprek.
Natuurlijk is zo’n eerste sollicitatiegesprek voor iedereen spannend. En een beetje spanning is ook wel gezond, al kan het voor mensen met autisme extra spannend zijn. Mensen met autisme hebben, vaker dan neurotypische mensen, moeite met sociale contacten. Het voeren van een gesprek kan een enorme inspanning zijn. Iemand met autisme neemt taal vaak letterlijk en kan moeite hebben met uitdrukkingen en lichaamstaal. Dit samen met de gevoeligheid voor prikkels veroorzaakt door o.a. geuren van parfum, ongewone geluiden, iemand moeten aankijken, onverwachte wendingen in het gesprek en de spanning zorgt ervoor dat zo’n sollicitatiegesprek een enorme inspanning vergt. Lees verder….

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
21 februari 2022

Hoe herken je een depressie bij iemand met autisme?

Wat is er toch met me aan de hand?
Ik kan mijn gedachten niet meer stopzetten. Het was een lastig jaar, lockdown, niet naar school kunnen, online les, thuis moeten studeren terwijl ik dit normaal op school doe. Het klopt allemaal niet. Mijn gedachten gaan steeds meer hun eigen gang. Ik kan het niet stopzetten.

Vakantiebaan wel drie weken volgehouden. Ik werd doodmoe van mijn eigen gedachten. Het werk was totaal niet uitdagend, ik hoefde er niet bij na te denken. Dus alle tijd voor mijn eigen gedachten. Ik heb er geen controle meer over en mijn gedachten worden ook steeds negatiever. Het liefst zit ik in mijn eentje op mijn kamer. Ik kan andere mensen steeds moeilijker verdragen. Lees verder…..


Autisme en onrust, storm in je hoofd.
18 februari 2022

Zit jij ook lekker binnen bij de warme kachel naar de storm buiten te kijken?
Wat doet dit met jou? Geniet je ervan lekker binnen te zitten, terwijl het buiten tekeer gaat? Of wordt je er onrustig van, maak je je zorgen wat er allemaal kan gebeuren, of de dakpannen op het dak blijven liggen, of die boom in de voortuin niet net op je geparkeerde auto valt? Lees verder….

Onbegrip voor autisme, vertaling gezocht.
6 februari 2022

Ik loop er nog steeds tegenaan dat mensen in mijn omgeving gewoon geen idee hebben wat het betekent om autisme te hebben. Ze kunnen (of willen) zich er geen voorstelling van maken. Terwijl het zoveel verschil kan maken. Lees verder……

Waarom is bellen zo lastig is voor iemand met autisme of adhd?
26 januari 2022

Waarom is bellen voor iemand met autisme of adhd vaak zo lastig?
Waar even een telefoontje plegen voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld is, kan dit voor mensen met autisme of adhd enorm veel stress opleveren. Lees verder…..

En dan is het alweer de laatste dag van het jaar.
31 december 2021

Hoe heb jij het afgelopen jaar ervaren? Was het een goed jaar waarin veel dingen lekker liepen? Heb je fijne dingen beleefd, heb je iets geleerd? Of vond je het een lastig jaar, misschien door alle ons opgelegde beperkingen, of gewoon omdat je zelf niet lekker in je vel zit? Lees verder….

En dan zit het jaar er al weer bijna op…
24 december 2021

Het was een bewogen jaar. Natuurlijk door alle stress en onrust van lockdowns en andere maatregelen met betrekking tot Corona.
Maar ook voor mijzelf. Lees verder….

Mag ik gewoon mezelf zijn?
14 december 2021

Onderstaande songtekst kreeg ik van een dame die al haar hele leven vecht om een enigszins “normaal” leven te kunnen leiden. Zij heeft autisme en heeft het nodige mee gemaakt. Zij schreef deze songtekst vanuit haar wanhoop gewoon zichzelf te mogen zijn. Lees verder….

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
13 december 2021

Hoe beleef je de kerstdagen met autisme?

Heb je net de drukte rondom Sinterklaas achter de rug en moet je hier eigenlijk nog van bijkomen, staat de Kerst alweer voor de deur. De uitbundige versieringen en al die knipperende lichtjes in verschillende kleuren geven mij vooral hoofdpijn. Lees verder….

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
2 december 2021

Wat is er precies leuk aan Sinterklaas?

Toen ik nog klein was…

Met mijn ouders broer en zus naar de intocht van Sinterklaas. Overal duwende mensen, schreeuwende kinderen, muziek, dansende Pieten die met pepernoten gooien. Die ik natuurlijk tegen mijn hoofd krijg. Zoveel geluiden, lawaai, geuren en kleuren. Lees verder….

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
16 november 2021

Autisme op de werkvloer

Plannen en organiseren

Om goed te kunnen plannen en organiseren heb je executieve functies nodig. Dit is een verzamelnaam voor functies in het brein die nodig zijn voor het denken (cognitie) en uitvoeren (executie) van sociaal, efficiënt en doelgericht gedrag. Omdat dit bij mensen met autisme vaak minder goed werkt, kan dit problemen geven. Lees verder….

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
14 oktober 2021

Een overvol hoofd.

Hoe zou het zijn als je hoofd aan het eind van de dag overvol is, op ontploffen staat, je niet meer kunt nadenken, alles wat nu nog binnenkomt pijn doet? Dit is de dagelijkse praktijk voor iemand met autisme. Lees verder….

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
30 september 2021

Werking van het brein bij autisme.

Autisme bestaat in verschillende vormen. Waar deze voorheen allemaal apart werden benoemd, is alles nu samengevoegd onder de term ASS, autismespectrumstoornis. Al vind ik persoonlijk deze term niet helemaal juist. In mijn ogen is autisme geen stoornis, maar een andere manier van informatieverwerking door het brein. Lees verder….

Relaties en autisme.
23 september 2021


En dan staat het leven in één klap stil en lig je in het ziekenhuis. Is dit je uitzicht en heb je de hele dag tijd om na te denken. Moet je alle dagelijkse drukte, bezigheden en zorgen overlaten aan een ander. Alles uit handen geven zonder je daar op te kunnen voorbereiden. Dit allemaal in één keer loslaten is best lastig in een gezin met autisme, waar jij toch een beetje de stabiele factor bent. Communiceren op afstand is ook ingewikkeld. Maar het gaat super goed, ik ben trots. Lees verder….

Waarom is het leven zo ingewikkeld met autisme?
12 september 2021


Wat was het leven toen nog heerlijk ongecompliceerd. Als broertjes lekker klimmen en klauteren in het bos. Niks om je zorgen over te maken, de grootste uitdaging was een hogere klimboom te vinden dan je broer en als eerste boven te zijn.

Hoe anders wordt het leven als je opgroeit met autisme, je je staande moet houden in die ingewikkelde en niet te begrijpen wereld om je heen. Lees verder….


Vriendschap en autisme.
7 september 2021


Daar gaan ze. Gisteren vertrokken mijn mannetjes voor het eerst naar Groningen voor hun studie aan de RUG. Weer een nieuwe fase in ons leven. Eén van mijn jongens heeft autisme. Dit maakt deze stap extra spannend. Lees verder….

Wanneer er nog geen prikkels zijn.
9 juli 2021

Vanmorgen stapte ik tegen half 6 naar buiten en zag deze prachtige zonsopkomst. Natuurlijk meteen mijn camera gepakt en dit heerlijke moment vastgelegd. De wereld slaapt nog, geen verkeerslawaai, grasmaaiers of ander lawaai. Lees verder….


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.