Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.

14 juli 2022

Sommige vriendschappen en relaties gaan een leven lang mee, anderen komen en gaan. Met vrienden kun je over de grond rollen van het lachen, eindeloze gesprekken voeren of gewoon stilletjes bij elkaar zitten. Iedere vriendschap is uniek. Soms kan een vriendschap onderhouden nog knap lastig zijn, in dit blog over vriendschappen vertel ik hoe dit zit en geeft je handige tips; zo blijf je vrienden voor het leven.

Wat is een relatie eigenlijk?

Laten we beginnen met de vraag wat een relatie eigenlijk is? Volgens de Van Dale is een relatie ‘een verband tussen meestal twee of meerdere personen’. We spreken dan over een nauwer wederzijds contact. Er zijn verschillende soorten relaties, zoals functionele relaties met bijvoorbeeld collega’s op het werk, passieve relaties met bijvoorbeeld vage kennissen of buurtgenoten, warme relaties met mensen met wie je een goede nauwere band hebt, zoals goede vrienden of familie. Een speciale relatie is die met je partner met wie je lief en leed deelt. Met de één zul je af en toe contact hebben, met de ander vaker en misschien ook intensiever.

Je kunt niet zonder

Niemand kan eigenlijk zonder vriendschappen, niet zo gek want het levert ons een heleboel positieve dingen op en daarom is een vriendschap zo belangrijk in ons leven.

 • Van vrienden leer je iedere dag. Een vriend is er voor je als je wijze raad nodig hebt. Of als je ergens over twijfelt en graag even wilt sparren. Ook kan een vriend ergens goed in zijn, waar jij nou net iets minder goed in bent. Bijvoorbeeld als jij het heel lastig vind ergens op af te stappen of buiten je comfortzone te treden en je hebt een vriend die heel makkelijk is in contacten leggen en overal op af durft te stappen. Dan kan zo’n vriend je mooi een eindje op sleeptouw nemen.
 • Een echte vriend steunt je als je het moeilijk hebt. Geeft je net dat zetje dat je nodig hebt om over een drempel te stappen. Laat je in jezelf geloven als je twijfelt.
 • Een vriend viert je successen mee. En is blij voor je als je iets hebt gepresteerd. Bijvoorbeeld als jij na heel veel bloed, zweet en tranen toch die ene toets hebt gehaald. En je beste vriend staat dan meteen op de stoep met een bos bloemen om je te feliciteren.
 • Een vriend luistert naar je als je je ei even kwijt moet. Een vriend luistert zonder oordeel en kan je desgevraagd advies geven.
 • Met een vriend maak je herinneringen, zowel mooie als verdrietige. Een vriend heb je in goede en slechte tijden.

Een vriendschap onderhouden is nog knap lastig

Vriendschappen zijn er natuurlijk in allerlei variaties. In de huidige wereld heb je heel veel ‘vrienden’ via de diverse social media. Maar hoeveel waarde moet je aan deze vriendschapen hechten? Liken ze jouw berichten om erbij te horen en zelf veelvuldig in beeld te zijn? Of zijn ze écht in jou geïnteresseerd? Een ding dat zeker is, is dat je niet met honderden ‘vrienden’ een vriendschap kunt onderhouden. Want dat kost simpelweg te veel tijd. Tijd is dus een factor maar het managen van verwachtingen is ook een hele belangrijke. Versta je beiden hetzelfde onder een vriendschap en matchen jullie verwachtingen met elkaar? Een vraag waar je misschien niet zo snel bij stil staat maar wel heel leuk en nuttig is om eens samen met je vriend te beantwoorden.

Met deze tips blijf je vrienden voor het leven

Een relatie of vriendschap goed houden betekent dat je er aan moet werken. Met deze tips gaat dat wel lukken.

 • Maak tijd voor elkaar. Plan momenten in om samen iets leuks te doen, zoals bijvoorbeeld een avondje naar de film of een concert. Of ga lekker uit eten. Een goed gesprek op de bank met een zak chips of beter nog lekker gezonde snacks kan ook heel fijn zijn. Maar plan bewust tijd voor elkaar en zorg ervoor dat de ander niet de sluitpost is of iemand die je af en toe toevallig tegenkomt.
 • Ga op zoek naar jullie gemeenschappelijke interesses. Samen bezig zijn met iets wat jullie allebei interesseert schept ook een band.
 • Wees eerlijk tegen elkaar. Goede vrienden kunnen (bijna) alles tegen elkaar zeggen. En als je altijd eerlijk bent, is dit ook een hele goede basis voor jullie vertrouwen in elkaar.
 • Spreek je verwachtingen naar elkaar duidelijk uit. Dit kan een hoop misverstanden en ongemakkelijke situaties voorkomen. Bijvoorbeeld als je een vriend hebt die altijd 10 minuten te laat komt op een afspraak, terwijl jij dit heel vervelend vind. Als je dit niet uitspreekt, weet je vriend het niet en zal er dus niets aan veranderen. Terwijl jij steeds geïrriteerder raakt.
 • Zoek een compromis. In een relatie of vriendschap moet je geven en nemen. Het is niet erg dat je het niet overal over eens bent, maar probeer samen een compromis te zoeken die voor beide werkt. En probeer een goede balans te vinden in het geven en nemen, zodat niet de één alleen neemt en de ander vooral geeft.
 • Accepteer en respecteer elkaar zoals je bent. Iedereen is goed zoals hij is. Het is prima samen te constateren en accepteren dat je het ergens niet over eens bent. Luister naar de ander zonder te oordelen.
 • Durf sorry te zeggen, niemand is perfect.

Natuurlijk is het in de praktijk niet altijd zo makkelijk als hier staat beschreven. Een relatie of vriendschap gaat niet altijd vanzelf, soms moet je echt even je best doen. Zeker voor iemand met autisme kan een relatie heel veel stress, prikkels, onzekerheid en angst voor onverwachte situaties opleveren. Herken je dit? Een autismecoach kan je hierbij helpen met inzicht in je autismekenmerken, hoe verschillende relaties werken, gesprekstechnieken enz. Wat vind jij wel eens lastig in een vriendschap? Deel het met ons via de comments en leer van elkaar.