Blog: een overvol hoofd.

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
14 oktober 2021

Een overvol hoofd.

Hoe zou het zijn als je hoofd aan het eind van de dag overvol is, op ontploffen staat, je niet meer kunt nadenken, alles wat nu nog binnenkomt pijn doet? Dit is de dagelijkse praktijk voor iemand met autisme.
Zijn brein gaat anders om met het verwerken van informatie die hij of zij aangeboden krijgt. In de eerste plaats mist vaak het filter wat andere mensen onbewust toepassen. Alles wat iemand met autisme ruikt, hoort, ziet, voelt of proeft komt vol binnen. Er wordt niets uitgefilterd. Dat alleen zou al dodelijk vermoeiend zijn, maar iemand met autisme is vaak ook nog erg gevoelig voor allerhande prikkels. Deze kunnen zowel van buitenaf als vanuit hemzelf komen. Sommigen hebben bijvoorbeeld last van een gedachtenstroom die onafgebroken doorgaat. Hij of zij kan zijn hoofd niet stop zetten.

Help mijn hoofd staat op ontploffen

Aan het einde van een dag voelt het alsof je hoofd gaat ontploffen. Iedereen kent dit wel. Je kunt je denk ik,  nu je iets meer weet over autisme, wel voorstellen dat iemand met autisme aan het einde van de dag (of eerder al) heel erg moe en overprikkeld is. Hij of zij kan dan niet meer anticiperen op wat er om hem heen gebeurt.

Wat kan de omgeving doen?

Je kunt hier rekening mee houden door deze persoon dan even rust te gunnen, zorg dat er een prikkelarme omgeving is waar hij of zij zich kan terugtrekken en laat hem of haar dan ook even met rust. Dit is geen onbeleefdheid, maar echt niet meer kunnen.

Mijn zoon bijvoorbeeld, heeft heel veel moeite met grote groepen mensen om zich heen. Dit geeft enorm veel prikkels. Als we dan op een verjaardag of zoiets zijn, waar geen ruimte is om zich even terug te trekken gaat hij even buiten wandelen om tot rust te komen. Of, als dat kan, in een hoekje zitten met een boek. Thuis mag hij zich na een halfuurtje terugtrekken op zijn kamer als het hem te druk is. Dit zijn afspraken die je heel gemakkelijk kunt maken, respecteer elkaar hierin.

Uitzoeken wat de stress veroorzaakt

De persoon met autisme zelf kan hier ook aan werken door voor zichzelf uit te vogelen wat nu eigenlijk zijn stresssignalen en stressfactoren zijn. Als hij dit weet kan hij een dag opsplitsen in activiteiten die stress geven en activiteiten die ontspanning geven. Hierin moet dan een balans worden gevonden. Dit hoef je niet alleen te doen, hier kan een autismecoach goed bij helpen. Neem gerust contact op.