Blog: waarom is bellen zo lastig voor iemand met autisme of adhd?

Waarom is bellen zo lastig voor iemand met autisme of adhd?
26 januari 2022

Waarom is bellen voor iemand met autisme of adhd vaak zo lastig?
Waar even een telefoontje plegen voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld is, kan dit voor mensen met autisme of adhd enorm veel stress opleveren.

Informatieverwerking:

Mensen met autisme moeten vaak even nadenken voor ze een antwoord kunnen geven. Dit komt omdat zij informatie op een andere manier verwerken dan zogenaamde neurotypicals. Het opslaan van informatie bij iemand met autisme verloopt langs een enorm netwerk van hoofdwegen, zijwegen, paden, zandpaden en soms ook doodlopende weggetjes. Bovendien komt er door het ontbreken van natuurlijke filters een enorme hoeveelheid aan informatie binnen. Omdat sommige informatie ook nog ergens blijft hangen, kost het enorm veel tijd de juiste verbanden te leggen.

Lichaamstaal valt weg:

Om deze opgeslagen informatie weer op te halen voor het antwoord op een vraag, kan dus ook even duren. Als je dan in een face to face gesprek zit, kun je door een knikje, even aankijken of ander teken aangeven dat je aan het nadenken bent. Je kunt gebruik maken van lichaamstaal. Aan de telefoon valt dit allemaal weg en ben je alleen afhankelijk van je stem. En doordat je de ander niet ziet, kan het lastiger zijn meteen goed te begrijpen wat hij of zij bedoelt.

Snellere communicatie:

Doordat het visuele stuk wegvalt, heb je minder tijd om na te denken over je antwoord. Door de spanning van het snel antwoord willen geven, wordt het ook nog lastiger de juiste woorden te vinden. Een telefoongesprek kost dus extra inspanning en kan sneller leiden tot misverstanden.
Dit maakt telefoneren inspannend, vermoeiend en stressvol.

Onverwacht:

Sommige telefoongesprekken, zoals bijvoorbeeld de kapper bellen voor een afspraak, zijn redelijk voorspelbaar en dus vaak nog wel te doen. Lastiger wordt het wanneer je onverwacht gebeld wordt. Onverwachte gebeurtenissen zijn vaak lastig voor iemand met autisme en dan ook nog gecombineerd met het ontbreken van het visuele en de snelheid, geeft enorme stress en overprikkeling.

Vindt jij dit ook lastig, of wil je graag inzicht wat jouw autisme voor jou betekent en hoe je hier meer ontspannen mee om kunt gaan? Neem dan eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking.