Mijn blog voor ‘Blij in je brein’

Mijn blog voor ‘Blij in je brein’.
4 april 2022

Solliciteren met autisme; vertel ik het wel of niet?

Spannend, je hebt gesolliciteerd op een baan en nu word je ook nog uitgenodigd voor een gesprek. Na de eerste blijdschap slaan ook meteen de twijfels toe. Want kan ik dat wel? En hoe moet ik een gesprek voeren? Vertel ik wel of niet dat ik autisme heb? Zijn ze bereid daar rekening mee te houden of zullen ze me juist afwijzen omdat het lastig is? In deze blog vertel ik wat je kunt doen met deze dilemma’s.

Help, ik heb een sollicitatiegesprek.
Natuurlijk is zo’n eerste sollicitatiegesprek voor iedereen spannend. En een beetje spanning is ook wel gezond, al kan het voor mensen met autisme extra spannend zijn. Mensen met autisme hebben, vaker dan neurotypische mensen, moeite met sociale contacten. Het voeren van een gesprek kan een enorme inspanning zijn. Iemand met autisme neemt taal vaak letterlijk en kan moeite hebben met uitdrukkingen en lichaamstaal. Dit samen met de gevoeligheid voor prikkels veroorzaakt door o.a. geuren van parfum, ongewone geluiden, iemand moeten aankijken, onverwachte wendingen in het gesprek en de spanning zorgt ervoor dat zo’n sollicitatiegesprek een enorme inspanning vergt.

Een goede voorbereiding is het halve werk.
Je kunt je voorbereiden op het gesprek door van tevoren rustig na te denken over het gesprek. Bedenk welke vragen er gesteld kunnen worden en wat jij daarop wilt antwoorden, vragen die je zelf wilt stellen, informatie opzoeken over het bedrijf enz.
Bedenk vooraf of je wilt vertellen dat je autisme hebt, weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Het voordeel kan zijn dat er dan meer begrip ontstaat voor de dingen waar jij tegen aan loopt. Misschien wil het bedrijf ook wel meewerken aan een arbeidsklimaat waar jij goed in kunt functioneren.
Dit maakt ook de beslissing of jij bij dit bedrijf past gemakkelijker. Maar aan de andere kant zijn er helaas ook nog steeds bedrijven die dit allemaal maar lastig vinden. Oefen desnoods vooraf het gesprek met iemand bij wie je je op je gemak voelt.
Een goede voorbereiding kan zorgen voor rust en zelfvertrouwen. En onthoud dat iedereen zenuwachtig is voor zo’n gesprek en dat mag.

Goed functioneren in je nieuwe werkomgeving.
Mensen met autisme hebben een andere manier van waarnemen en informatieverwerking. Hierdoor kunnen ze meer last hebben van prikkels door bijvoorbeeld geur, warmte, geluid, licht enz. Ook communiceren ze vaak anders dan neurotypische mensen, wat lastig kan zijn bij het aangaan van (werk) relaties. De spanning die dit allemaal oproept kan ervoor zorgen dat mensen met autisme eerder uitvallen. Aan de andere kant zijn mensen met autisme, wanneer ze een bij hen passende werkomgeving hebben, juist hele goede werknemers. Vaak zijn ze erg betrouwbaar, gemotiveerd, nauwkeurig, scherp op details, goed in analyseren en logisch denken. Het kan dus ook voor een werkgever erg lonend zijn te investeren in een goede werkomgeving.

Wat heb jij nodig?
Als jij weet wat je nodig hebt, of als je tijdens je werk tegen zaken aan loopt die jou veel stress opleveren, probeer hier dan met je leidinggevende of contactpersoon over in gesprek te gaan. Je kunt hierbij denken aan zaken als een prikkelarme werkplek die bij voorkeur niet aan een looppad of vlak naast een printer of kopieerapparaat ligt. Zo zijn er nog veel meer handigheden die jouw kunnen helpen, lees mijn blog autisme op de werkvloer maar eens, daarin vind je nog veel meer tips.
Misschien kun je wel wat hulp kunt gebruiken bij het ontdekken van wat jou stressfactoren zijn en hoe je hier mee om kunt gaan. Of wil je graag weten welke gesprekstechnieken je kunt gebruiken en wat voor soorten relaties er zijn en hoe ze werken.

Een goede autismecoach kan je hier mee op weg helpen.

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken of wil je meer weten? Neem contact op.