Blog: Mag ik gewoon mezelf zijn?

De bronafbeelding bekijken

Mag ik gewoon mezelf zijn?
14 december 2021

Onderstaande songtekst kreeg ik van een dame die al haar hele leven vecht om een enigszins “normaal” leven te kunnen leiden. Zij heeft autisme en heeft het nodige mee gemaakt. Zij schreef deze songtekst vanuit haar wanhoop gewoon zichzelf te mogen zijn. Ze heeft het lied voor mij gezongen, zo mooi, kippenvel. Zij heeft mij ook gevraagd deze tekst met de wereld te delen, omdat zij graag wil strijden voor meer begrip en acceptatie voor mensen met autisme. Zingen kan ik niet, maar ik deel wel de wens van Viola om te strijden voor meer begrip en acceptatie voor autisme.Net als Viola zijn er velen met autisme die in de buitenwereld een zogenaamd “masker” dragen om geaccepteerd te worden door de “normale” wereld. Ik denk dat mensen zich vaak te weinig realiseren hoeveel energie dit kost voor mensen met autisme. En idd waarom??

Mijzelf zijn

Ik leef in een wereld waar zoveel lijkt te moeten:
de druk van reclame en de soaps op t.v….,
het slank in drie dagen,
een droombeeld najagen,
en wie of niet meedoet
die telt niet echt mee…

Ik heb het geprobeerd om in het harnas te leven
van de huidige wereld, maar ineens hield het op.
Ik heb niet het vermogen oppervlakkig te leven
en een junkie te zijn van consumptiegenot…

En wat of ik vraag nu: mag ik nog mezelf zijn?
Mag ik nog mezelf zijn, gewoon zoals ik ben…
Ik hoef niet meer die drukte,
de frustratie om wat niet lukte,
ik wil gewoon mezelf zijn,
zijn wie ik werkelijk ben.
Geef me de kans te leven,
het leven te beleven,
geef me de kans te wezen
en blijven als ik ben….

Ik sta langs de zijlijn en probeer het te volgen:
de jachtige wereld van het dure bestaan,
waarin ’t geld lijkt te winnen
maar ik weet diep van binnen
dat ik meer heb gewonnen als ‘k m’n eigen weg mag gaan…

En wat of ik vraag is, mag ik nog mezelf zijn?
Mag ik nog mezelf zijn, gewoon zoals ik ben…
Ik hoef niet meer te slagen,
En droombeeld na te jagen,
Ik wil gewoon mezelf zijn,
Zijn wie of ik ben.
Geef me de kans te leven,
het leven te beleven,
geef me de kans te wezen
en blijven als: IK BEN…

Viola Staal-Zuurveen(Copyright 2002)